GOED FOUT

Wat ooit vanzelfsprekend was, maar in de context van de huidige tijdgeest niet meer kan.

© Ton Smits

Beeldtaal uit de jaren 60

Cartoons van zwarten in rieten rokjes met grote oorringen en botjes in het haar in Afrika, illustraties van blanke slavinnen in het Midden-Oosten, tekeningen van vrijuit rokende mensen in openbare gelegenheden, dit soort beeldtaal was te zien in boeken, tijdschriften en vooral in stripverhalen zoals Sjors en Sjimmie en Kuifje in Afrika. In de jaren zestig groeide een hele generatie ermee op.

Tijdgeest van toen

Het museum Ton Smits Huis Eindhoven exposeert een serie cartoons en tekeningen van Ton Smits met een vergelijkbare beeldtaal uit diezelfde periode. Dat soort illustraties, strips of cartoons kunnen in het huidige, door politieke correctheid gekenmerkte tijdperk eigenlijk niet meer gebruikt of gemaakt worden.

Veranderde inzichten nu

De tijdgeest verandert voortdurend. Bij wat we toen normaal vonden, worden nu vraagtekens gezet. Het is nauwelijks voorstelbaar wat er in de afgelopen decennia allemaal in beweging is gekomen. Maatschappelijke oordelen en zelfs veroordelingen, zoals rechtszaken tegen de tabaksindustrie, aanslagen op kranten en tijdschriften, de Anti-Zwarte-Piet-beweging en zo ook #MeToo laten ons zien hoezeer ons beeld van de werkelijkheid is verschoven.

Laat je verrassen in museum Ton Smits Huis Eindhoven. Meer achtergrondinformatie? Klik hier en lees de recensie over deze tentoonstelling in het Eindhovens Dagblad van 14 juli 2020.