Sigmund en Burka Babes

In 2020 trappen we af met de expositie De Sigmund Methode en Burka Babes. Deze strips van Peter de Wit zijn getekend in een eenvoudige stijl in zwart/wit. Sigmund handelt over een psychiater, die zijn cliënten met hun dagelijkse problemen in zijn praktijk ontvangt, adviseert, bemoedigt, en soms juist ontmoedigt als onderdeel van de therapie.

Zelf is Sigmund trouwens ook niet vrij van dagelijkse beslommeringen die zich vooral afspelen in de relationele sfeer en dan meestal in de kroeg. Een andere strip van zijn hand, die aan bod komt in deze tentoonstelling, is Burka Babes. Conversaties tussen vrouwen in burka met grote boodschappentassen van Dirk of Bas. De Wit toont zich bovenal een meester in de observatie van het menselijk gedrag, waarbij de nodige zelfreflectie niet ontbreekt.

Met Hanco Kolk werkt Peter de Wit sinds 2001 samen aan de strip S1ngles. Dit gaat over drie jonge vrouwen op zoek naar een perfecte Stop-motion mannetje-mannetjepartner. De strip verschijnt sinds jaar en dag in de landelijke en regionale dagbladen. Een jarenlange samenwerking die ooit in 1988 begon met de foto-strip Mannetje en Mannetje, waarin zijzelf figureerden. Tussen 1989 tot 1993 werden in het kinderprogramma van de VPRO op de zondagochtend de stop-motion filmpjes uitgezonden.

Van de serie Sigmund zijn inmiddels ruim veertig boeken verschenen. In 1995 won De Wit de VSB Publieksprijs voor zijn boek Sigmund – Eerste sessie en in 1999 ontving hij de Stripschapprijsch voor zijn gehele oeuvre.

In de expositie zijn de originele pentekeningen te zien van Sigmund en de Burka Babes, die al vanaf 1994 zes dagen per week gepubliceerd worden in de Volkskrant. In de museumwinkel zijn tijdens de tentoonstelling twee titels verkrijgbaar van Sigmund en een van de Burka Babes.

Wij ontvangen u graag in ons museum vanaf 8 januari iedere woensdag van 11:00-17:00 of maak via mail of telefonisch een afspraak voor een andere dag.

Ook Sigmund zelf kwam op bezoek. Benieuwd? klik hier!