Waar gaat dat heen? Een humoristische kijk op vervoer

‘Mijn vak is denken,’ zei cartoonist Ton Smits, ‘niet alleen over cartoons maar over alles, want alles heeft met cartoons te maken.’

De expositie Waar gaat dat heen? Een humoristische kijk op vervoer  toont cartoons van Ton Smits die in de ruimste zin te maken hebben met reizen, zowel in het verleden, als heden en toekomst. Over interessante ontmoetingen, over vreemde oorden, onverwachte situaties.

Mobiliteit neemt in onze samenleving een steeds grotere plaats in; het motto is: Hoe kom ik [zo snel mogelijk] van hier naar daar. Per olifant, met de auto, bus, trein, tram, vliegtuig, raket, spaceshuttle of vliegende schotel. En zonder fiets heb je niets. Zelfs reizen buiten de dampkring behoort tot onze mogelijkheden en de eerste bemande ruimtereis naar Mars staat reeds gepland. Het is de vraag of buitenaardse wezens vice versa ook onze aarde bereiken.

Waar gaat dat heen?  In overvolle treinen staan we samengepakt in de coupé. Regelmatig zet ProRail extra bussen in om toch maar iedereen op zijn plaats van bestemming te krijgen. Er ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden in het openbaar vervoer die voorzien dat reizigers, vooral in stedelijke gebieden, vaker kiezen voor combinaties van trein, bus, [elektrische] fiets en auto om van A naar B te reizen. Ook de zelfsturende auto is in opmars. De manier waarop mensen reizen wordt steeds flexibeler.
Eindhoven Airport wordt uitgebreid om in de toekomst nog meer mensen bepakt en bezakt van hot naar haar te kunnen vliegen. Er is een nieuwe busterminal in aanbouw. Bravo! Allerhande bagage wordt in- en uitgecheckt en meegesleept.

Waar gaat dat heen?  roept meer vragen op: Wat neem je mee? Hoe kom je terug? Is het wel zo gezellig bij dat stelletje in de auto?  Zie je nog weleens iemand liften?  Hebben we nog oog voor elkaar? Wordt de krant uiteindelijk vervangen door tablet en smartphone? En… een parachute brengt toch altijd nog redding in nood?

Waar gaat dat heen? Een humoristische kijk op vervoer  in museum Ton Smits Huis laat in grafisch sterke en humoristische beeldverhalen zien hoe mensen reageren op situaties tijdens het reizen.

Wij heten u van harte welkom in museum Ton Smits Huis.
De expositie loopt van 4 januari tot 15 mei 2017.

Museum Ton Smits Huis is geopend op woensdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Op andere dagen na telefonisch afspraak (040-2114786) of via info@tonsmitshuis.nl. De toegangsprijs is € 2,50 per persoon.