Geplande exposities

HET TON SMITS HUIS – Expositie Joost Swarte

16 oktober – 31 december 2021

Een cartoonist die, evenals Ton Smits, voor de New Yorker heeft gewerkt. Een veelzijdig kunstenaar die veel publicaties op zijn naam heeft staan en wiens werk in meerdere talen is uitgebracht.

ATRIUM SINTLUCAS – Lezing Florian de Visser, Joost Swarte, Catelijne van Middelkoop, Ryan Frisk en Marlies Visser

Maandag 18 oktober 2021, 18.30-22.00, Atrium SintLucas

Het Ton Smits Huis organiseert samen met SintLucas, op 18 januari, tijdens de DDW, de lezing ‘Grote lijnen en klare taal’, over tekenen en ontwerpen. De sprekers vertellen over hun liefde voor tekenen, hoe je van illustreren je beroep maakt en dat zo succesvol doet dat je internationaal kunt opereren.

Verbindende factor

De sprekers hebben meer dan hun tekenliefde gemeen; alle zijn op een manier verbonden met Eindhoven en via hun werk met het buitenland en zelfs specifiek met New York. Hun werkervaring overspant 70 jaar. Als wij hun krachten bundelen, moeten we iets kunnen leren over de veranderende tijdsgeest. En over steeds nieuwe ontwerpuitdagingen.

Florian de Visser is als ontwerper/verhalenverteller al een half jaar ‘kunstenaar in huis’ bij het Ton Smits Huis. Met zijn project ‘In de voetsporen van Ton Smits’ reconstrueert hij stukjes verleden en archief om het verhaal te vertellen van de Eindhovens cartoonist en kunstschilder Ton Smits (1921-1981), die veel getekend heeft voor Amerikaanse tijdschriften en dagbladen.

Joost Swarte is tekenaar en ontwerper met een enorme staat van dienst. Bekend om zijn specifieke stijl en klare lijn. Net als Ton Smits tekent Joost Swarte ook voor Amerikaanse tijdschriften. Zijn lezing ‘Kwali & Kwanti’ gaat over werk/druk, productie en trouw blijven aan je principes.

Catelijne van Middelkoop en Ryan Frisk zijn beide eigenaar van ontwerpbureau Strange Attractors Design met vestigingen in New York en Rotterdam. Daarnaast is Catelijne Van Middelkoop hoofd van de afdeling Man and Communication van de Design Academy en hoogleraar Visuele Communicatie op de TU Delft. Ryan Frisk is onderzoeker op de Universiteit van Antwerpen.

De allesverbindende strik om dit geheel wordt gemaakt door Marlies Visser, gelegenheidsmoderator, maar vooral grafisch ontwerpster en oprichter/organisator van de Illustratie Biënnale.

Toegang

Er is een beperkt aantal plaatsen voor deze lezing en we hebben nog een Corona-verplichting. Daarom werken we met een aanmeldingsysteem. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@tonsmitshuis.nl, met je naam en het woord ‘lezing’ in de onderwerpregel. Misschien kun je ook iets van tekst te typen, omdat je toch bezig bent.

Er is ontvangst met koffie en thee en een pauze met borrel.

Toegang tot de lezing kost € 5,- per toegangsbewijs.

In de voetsporen van Ton Smits – Designer Florian de Visser

16 oktober – 31 december 2021

De Eindhovense designer Florian de Visser maakt levensgrote landschappen in karton of dik papier. Op basis van het levensverhaal van Ton Smits en met gebruikmaking van zijn cartoons zal hij grote figuren/objecten creëren die in de publiek ruimte in de stad getoond gaan worden.  Ton Smits werkte vaak in de avond, wandelde door de stad en deed daarbij vaak zijn stamcafé de Karseboom aan om zo, na wat drankjes en gesprekken met vrienden, weer terug te wandelen naar zijn huis aan de Jacob Reviuslaan.

Het project van Florian de Visser treedt als het ware in de voetstappen van Ton Smits.

Ton Smits in motion

In samenwerking met leerlingen SintLucas

Een animatiefilm met levende beelden rondom het werk van Ton Smits zal bij verschillende gelegenheden en op verschillende plaatsen getoond worden.

Mobiele expo

Gedurende hele periode

In samenwerking met leerlingen SintLucas en Bruns BV Bergeijk

De mobiele expositie over Ton Smits, zijn werk en zijn leven als inleiding en introductie bij de verschillende activiteiten van dit Jubileumjaar zoals expositie Van Abbemuseum, het  Scholierendebat, Glow, Zorgcentrum etc.

De Bushalte van Rietveld

In samenwerking met Stichting de Bushalte van Rietveld.

Het inrichten van dit bushokje met werk van Ton Smits door grafisch ontwerpster Bregje Schoffelen.

Van Abbemuseum – A Dutchman in New York

16 oktober 2021 – 20 februari 2022

Het Van Abbemuseum toont tegen de glaswand bij de vijver tweezijdig geprinte panelen met zijn werk. Aan de buitenkant presenteren de panelen tekeningen die te maken hebben met het thema water. Aan de binnenzijde zijn cartoons te zien die Smits maakte voor het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. Daarin stelt hij existentiële thema’s als zoeken naar geluk, identiteit en individuele vrijheid op een luchtig melancholische manier aan de orde.

2022

TON SMITS HUIS – Expositie Inktspot 2020-2021

1 januari – 31 maart 2022

In samenwerking met Stichting Pers & Prent

De Stichting Pers & Prent organiseert jaarlijks de beoordeling en uitreiking van de beste cartoon van het jaar: de Inktspotprijs. Behorend bij de Inktspotprijs is een expositie die wordt samengesteld uit alle inzendingen van dat jaar. Museum Ton Smits Huis heeft een jarenlange samenwerking met genoemde Stichting en elk jaar wordt de expositie van een gedeelte van de inzendingen in ons museum getoond.

Scholierendebat

Eerste kwartaal 2022

In samenwerking met leerlingen SintLucas en debaters van Eindhovense V.O. scholen

Een debatwedstrijd voor scholieren van het Eindhovens voortgezet onderwijs. Een cartoon kan als getekend woord blijkbaar veel ophef veroorzaken. Het Ton Smits Huis wil dit en verwante onderwerpen onderzoeken en opent de discussie met jonge Eindhovenaren.