Tentoonstelling Joost Swarte

“It’s through drawing that your head starts working”

Joost Swarte studeerde industrieel ontwerp in Eindhoven, maar werd uiteindelijk striptekenaar en grafisch ontwerper. Tekenen is voor hem een manier om zijn nieuwsgierigheid naar de wereld te transformeren en te communiceren. Zijn tekenstijl is geïnspireerd op de tekeningen van Hergé. Hij bedacht het begrip “klare lijn” als bepalend stijlkenmerk voor zijn werk. Aan de hand hiervan heeft hij zijn herkenbare handschrift ontwikkeld. Helderheid, perfectie en een milde ironie zijn vaste elementen in zijn tekeningen. Alles ziet er volkomen helder uit, maar let op, er is altijd een extra laag van ironie of relativering in zijn tekeningen te vinden.

Behalve als striptekenaar is hij ook actief als boekillustrator, ontwerper van affiches, postzegels, platenhoezen, wandschilderingen en glas-in-loodramen. Ook maakt hij sculpturen en ontwierp hij het bijzondere gebouw “de Toneelschuur” in Haarlem en een aantal huurappartementen in de Amsterdamse Willemstraat.

Al sinds de jaren ’70 – ’80 is hij internationaal een veelgevraagd grafisch ontwerper. Hij ontving diverse prijzen en heeft, net als Ton Smits, gepubliceerd in The New Yorker.

Museum Ton Smits Huis presenteert een kleine selectie uit zijn veelzijdige werk.

U kunt de tentoonstelling bezoeken van 16 oktober t/m 31 december 2021